Barndomsvenner laver This American Life-kopi

#CFPanbefaler

Den israelske radioproducent, Mishy Harman, gik i 2014 sammen med tre barndomsvenner for at lave Israel Story. Podcasten er en 1:1 kopi af radiokonceptet på This American Life, men det har idémanden bag, Ira Glass, angiveligt ikke noget imod.

“Jeg var smigret.”

Sådan siger den prisvindende radiovært og skaber af This American Life i den første episode af den israelske podcastserie fra 2014, Faking it. Forud for lanceringen ringede Harman til Glass for at spørge ham om, hvordan han havde det med at blive rippet af.

“I laver narrative fortællinger med karakterer og sjove øjeblikke og øjeblikke med følelser i. Jeg mener ikke, at vi som et radioprogram, ejer det. Derfor generede det mig ikke, at der ville være en israelsk kopi.”

I episoden kan du høre Ira Glass fortælle, hvorfor han ikke har noget imod at blive efterlignet og om Harmans følelser af ærefrygt for den ikoniske radiovært. Uden at vide noget som helst om radio til at starte med grundlagde han sammen med barndomsvennerne Yochai Maital, Shai Satran og Ro’ee Gilron idéen til Sipur Israeli, som deres podcastprogram hedder på hebraisk.

En overvældende god respons på det hebraisksprogede program betød, at vennerne besluttede sig for at udvide med den engelsksprogede version, Israel Story, som har kørt lige siden. I dag produceres den i samarbejde med det jødiske magasin i USA Tablet Magazine, og den distribueres af PRX (Public Radio Exchange).

POLITIK ER BANDLYST

Det er en lettelse at høre en podcast fra og om Israel, som ikke handler om politik. Som i overhovedet ikke. På deres hjemmeside skriver de, at de,

“…ikke gider tale om Bibi, Lapid eller Bennett. Vi er trætte af at høre om truslen fra den iranske bombe og resolutioner i FN’s sikkerhedsråd. I stedet for håber vi på at kunne repræsentere et bredt udsnit af Israel-hed.”

For dem handler podcasten om at bringe nuancer til det Israel, de elsker.

Et andet afsnit, jeg vil anbefale at lytte til, hedder ”Birthstory” og er fra 2015. Yochai Maital og Maya Kosover lavede det i samarbejde med to af værterne fra amerikanske Radiolab i New York, Molly Webster og Jad Abumrad, og det er der kommet et overordentlig flot stykke radio ud af.

Historien handler om Amir og Tal, et homoseksuelt par, der betaler en indisk surrogatmor for at bære et barn, som hun skal føde i Nepal – med et æg fra en ukrainsk kvinde. Manøvren viser sig at være endnu mere kompliceret, end den lyder. Som historien udfolder sig, bliver adoptivforældrene stillet i ubarmhjertelige dilemmaer udløst af diskriminerende lovgivninger i alle tre lande. En typisk Israel Story-historie, som er elegant klippe-klistret og flot fortalt. 

 

Rikke Winther er freelance journalist og medlem af Center for Podcasting. Hun arbejder primært med dokumentarisk journalistik og sekundært med alt andet. Få personlig kontakt til hende på Instagram eller professionel kontakt på LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *