Lær fortælleteknik af HowSound’s Rob Rosenthal

#CFPanbefaler

“The broken narrative” er både en ny episode fra Rob Rosenthal’s branche-begejstrede podcast HowSound og betegnelsen for den populære fortælleteknik inden for podcasting, den brudte fortælling, bedre kendt som “the broken narrative.” I podcastepisoden tager Rob Rosenthal sig tid til at nærstudere teknikken for at forklare, hvorfor hans tidligere elev og manuskriptforfatter, Greg Warner, i dag er et af hans egne forbilleder.

Rosenthal gennemgår episoden “The Congo We Listen To” fra Greg Warners nye podcast Rough Translation. I episoden fortæller en amerikansk journalist om, hvordan hun kom i klemme i sit hjemland efter at have skrevet en upopulær historie om krig, voldtægter og udviklingsbistand i det afrikanske land. Lydligt foregår Warners fortælling sådan, at man bliver introduceret for både karakterer, fakta og historisk baggrund, mens fortællingen udspiller sig.

Fortælleteknikken bryder altså narrativet (i dette tilfælde en scene, hvor journalisten kører på motorcyklen fra ét sted til et andet), for løbende at fodre lytteren med informationer i stedet for at lægge de samme informationer ind i én stor speaker-blok forud for eller efter scenen. Det gode ved det er, at Warner ikke på noget tidspunkt helt stopper op og træder fuldstændigt ud af handlingsforløbet. Og fordi de korte klip tillader os at blive i narrativet, mens informationer flettes ind hen af vejen, føler vi os aldrig helt fjernet fra selve historien.

Fortælleteknik kendt fra journalistikken

Selvom Warner i dag er en af de dygtigste til at skrive et “broken narrative” (lyt selv til samtlige episoder af Rough Translation), er han dog ikke den første til at bruge den brudte fortælleteknik. Andre programmer, der også mestrer denne tilgang, er bl.a Mishy Harman fra Israel Story og Jonathan Goldstein fra Heavyweight. Mon ikke mange flere snart følger trop. Det er meget, meget lækkert at lytte til.

Rob Rosenthal’s podcast HowSound er i øvrigt blevet til i et samarbejde mellem PRX (som står Public Radio Exhcange og er en amerikansk formidler af radio- og podcastprogrammer) og Transom, som er et slags drømmeværkstedet for enhver podcastproducent. Transom laver deres egne podcastproduktioner og deler open source-agtigt ud af brugbare værktøjer omkring alt, hvad du har brug for at vide for at lave lydproduktioner. To gange om året afholder Rosenthal desuden en misundelsesværdig podcastworkshop, The Transom Story Workshop, som foregår på halvøen Cape Cod lige uden for den amerikanske østkyst. Jeg vil tro, det er værd at spare penge sammen til.

 

Rikke Winther er freelance journalist og medlem af Center for Podcasting. Hun arbejder primært med dokumentarisk journalistik og sekundært med alt andet. Få personlig kontakt til hende på Instagram eller professionel kontakt på LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *