Studerende genåbner Aarhus Radiobiograf

Efter Aarhus Radiobiograf i første omgang måtte lukke i 2014 efter kun et halvt års program, kan aarhusianere igen tage i radiobiograf i Øst for Paradis. Den 1. november 2017 holder biografen repremiere, hvor arrangørgruppen bag Aarhus Radiobiograf afspiller P1-dokumentaren Nattens Dronning i biografsalens halvmørke.

Det er to unge studerende i landets andenstørste by, der har taget initiativ til at samle en arrangørgruppe bag radiobiografen. 24-årige kandidatstuderende på Medievidenskab ved Aarhus Universitet, Mette Rotbøll, fortæller følgende om baggrunden for at genoplive radiobiografen,

“Der er et element af, at det er unfair, det kun er københavnerne, der får lov til det. Så vi havde lyst til at give Århus muligheden for at få en radiobiograf.”

Nattens Dronning handler om en kvindelig telefonstønner, der kalder sig Maria, og som gennem flere år ringede op til mandelige slagtøjsspillere i det klassiske musikermiljø i København. Da den unge journalist Thomas Smedegaard første gang får ørene op for hendes eksistens, kan han ikke slippe håbet om at afsløre hendes identitet for sig selv og os andre. Den amatøragtige detektivhistorie er altså fra den virkelige verden og bygget op på en bund af klassisk musik – og klassisk stønneri.

“Det er en meget speciel og meget interessant historie. Den er et godt billede på det intime ved at lytte sammen. Der er nogle lidt grænseoverskridende og lidt akavede scener, og lydbillederne er enormt spændende,”

fortæller Maria Lorentzen, kandidatstuderende på Analytisk Journalistik på DMJX, om grunden til at vælge Thomas Smedegaards værk til radiobiografens relancering.

Når Nattens Dronning afspilles i Øst for Paradis er det desuden i den form, der passede til sendefladen på Danmarks Radio i 2015. Men Nattens Dronning udkom også i en udvidet udgave, hvor der er større adgang til detaljerede beskrivelser af telefonstønnerens forstyrrende og fornøjelige opkald til musikerne og Thomas’ frustrationer under opklaringsarbejdet.

 

Rikke Winther er freelance journalist og medlem af Center for Podcasting. Hun arbejder primært med dokumentarisk journalistik og sekundært med alt andet. Få personlig kontakt til hende på Instagram eller professionel kontakt på LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *