Tirsdag d. 28. maj
Klub - kl. 10.00 Prisuddeling
Hotel Cecil - kl. 19.00 Live Podcast
Hotel Cecil - kl. 21.00 Live Podcast
Bremen Teater - kl. 20.30 Live Podcast
Hotel Cecil - kl. 15.00 Live Podcast Læse mere og køb billet på linket herunder
Bremen Teater - kl. 18.00 Live Podcast
Klub - kl. 15.00 Live Podcast
Lydens Hus - kl. 09.00 Workshop
Podcast Studio - kl. 14.00 Åbent hus
onsdag d. 29. maj
PODCASTPRISEN
2019
De nominerede i årets koncept
PodcastPrisen 2019
Her er vinderne af Podcastprisen 2019!
Årets fortælling
Et langsomt mord, Adrian Adler, Mathias Sørensen, Louise Witt-Hansen og Mikkel Rønnau for P1
Årets talent
Mei Bao, The Lake Radio
Årets samarbejde
E-mærkets serie om GDPR, e-mærket (journalist Lasse Jacobsen, chefjurist Camilla Engel Post, kommunikationschef Toke Mølgaard) i samarbejde med Datatilsynet
Årets koncept
A seat at the table, Ingrid Magnifique Baraka, Stephanie Asi Brix og Naima Yasin
Pionerprisen
Third Ear, Krister Moltzen og Tim Hinman
Third Ear modtager Pionerprisen, fordi de gennem de sidste ti år med deres nyskabende og medrivende lydproduktioner har inspireret nye podcastere til at prøve kræfter med den fortællende podcast. Third Ear har bidraget til radiomontagens stigende popularitet og gjort formatet tilgængeligt for et bredt publikum ved at skabe enestående, personlige og tankevækkende fortællinger. Third Ear er et fyrtårn i dansk podcasting.
Pionerprisen er en særpris uddelt af Center for Podcasting.
De nominerede
Podcastprisen er den første af sin art, og den er sat i søen af Center for Podcasting og Podcast Festival for at hylde podcasting i Danmark.
De nominerede og vinderne i hver kategorier er valgt fra et stærkt felt på hele 188 indstillinger, så det er en ære at være blandt de nominerede til Podcastprisen 2019.
Her finder du kriterierne for priserne og de nominerede i hver af de fire kategorier.
Årets fortælling
Årets fortælling gives til årets bedste fortælling i lyd, der gør brug af lyde, stemmer, musik og stilhed til at tegne billeder for lytternes indre biograf. Fortællingen kan frit blande dokumentar og fiktion, men den skal løbe over minimum to afsnit. I bedømmelsen lægger juryen vægt på den gode historie, lydens plads som medfortæller, originalitet og mod.
De nominerede til Årets fortælling er:
-
Den sjette masseuddøen, Nikolaj Kirk, Jens Raunkjær Christensen, Iben Foss og Karsten Pharao for Radio24syv
-
Drømmenes Kaptajn, Susanna Sommer for P1
-
Et langsomt mord, Adrian Adler, Mathias Sørensen, Louise Witt-Hansen og Mikkel Rønnau for P1
-
Karoline journal 5305, Hanne Budtz-Jørgensen og Anne Jeppesen for Politiken
-
Worms Skat, Third Ear
Juryen for Årets fortælling består af Astrid Skov (Lindhardt og Ringhof), Ib Poulsen (professor og ekspert i radiomontagen), Karen Albertsen (Munck Studios) og Ole Fugl Hørkilde (lydmager og -formidler).
Årets Koncept
Årets koncept gives til podcasten, der har fundet et skarpt format - fra programmet med den gode samtale eller interview til den formidlende podcast, der nørder et bestemt tema. I bedømmelsen lægger juryen vægt på sammenhæng, målgruppeforståelse, godt værtsskab og kvalitet over mange episoder.
De nominerede til Årets koncept er:
-
A seat at the table, Ingrid Magnifique Baraka, Stephanie Asi Brix og Naima Yasin
-
Astropod, Amalie Bendixen, Marianne Gellert og Eva Lange
-
Podcasten Fars Dreng, Theodor Roldkjær og Lasse Roldkjær
-
Radionauterne, Lisa Bay og Karen Birkegaard
-
Store Scener, Anne Termansen, Signe Mansdotter og Det Kongelige Teater
Juryen for Årets koncept består af Anne Pilgaard (Filt cph), Casper Bach Hegstrup (P6 Beat), Iben Maria Zeuthen (Radio24syv), Sigurd Hartkorn Plaetner (Det Ekstraordinære), Thomas Buch Andersen (P1).
Årets samarbejde
Årets samarbejde dækker en podcastserie eller produktion, der har indgået et bemærkelsesværdigt samarbejde med en ekstern aktør. Dette samarbejde kan være, men er ikke begrænset til et kommercielt samarbejde. Samarbejdet bedømmes blandt andet efter dets betydning for podcastbranchen, kreativitet, og om det har gjort en forskel for producent eller lytter.
De nominerede til Årets samarbejde er:
-
Det ekstraordinære, Sigurd Hartkorn Plaetner i samarbejde med Prxjects, der er et kulturlaboratorium udviklet af Mercedes-Benz
-
Det er bare en overgang, produceret af Bauer Media for Femarelle. Vært: Line Baun Danielsen
-
E-mærkets podcast om GDPR, journalist Lasse Jacobsen, chefjurist Camilla Engel Post, kommunikationschef Toke Mølgaard i samarbejde med Datatilsynet
-
Jacobs Slum, Kasper Mikael Jacek, Maiken Vibe Bauer og Niels Bjørn i et samarbejde med Netudgaven og BYLYD
-
Med Kloden i Kurven, Produceret af Bauer Media for REMA 1000. Vært: Vigga Svensson og Nadia Gattas, producer: Dorte Palle, produktionsleder: Sofie Carlsen, klip: Rasmus Schwenger, redaktør: Rune Born Schwartz
Juryen for Årets samarbejde består af Erik Ziengs (Help Marketing), Lotte Hauge (SMAC Agency), Marie Høst (CopenX), Rasmus Cleve (The Lake), Thomas Noppen (Netudgaven og Prauda).
Årets Talent
Årets talent hylder nye stemmer og formater, og prisen gives til talenter, der debuterede eller lancerede nyt inden for det seneste år. Kategorien favner alle produktioner og roller inden for podcasting - fra det gode værtskab til lyddesign og klip. I bedømmelsen lægger juryen blandt andet vægt på mod, kreativitet og fornemmelsen for det gode håndværk.
De nominerede til Årets talent er:
-
Amalie Bendixen, Marianne Gellert og Eva Lange, Astropod
-
Mei Bao, The Lake Radio
-
Mikkel Emil Lützen, Danmarks mærkeligste opfindelser
-
Sandra Mia Susgaard, klipper på Den nye stil - historien om dansk rap
-
Sigurd Hartkorn Plaetner, Det Ekstraordinære
Juryen for Årets talent består af Andrea Aagaard (Podcastskolen hos Forlaget Gladiator, Radio Glad), Karen Straarup (P3), Morten Narvedsen (Radio24syv), Signe Mansdotter (Tusindlyd), Sture Sandø (Mediano).
OM PODCASTPRISEN
Det er første år vi uddeler Podcastprisen, der er sat i søen af Center for Podcasting og Podcast Festival for at hylde podcasting i Danmark. Derfor gælder det for alle priser, at produktionen, der ligger til grund for nomineringen, er udgivet som digital first – hvilket indebærer, at den er produceret og udkommet som podcast først frem for flow.
Første år er der fire kategorier, som hver repræsenterer noget af det, podcasting er så god til. På sigt øger vi antallet af kategorier for endnu bedre at indfange diversiteten og bevægelsen i et evigt foranderligt og mangfoldigt podcastlandskab.
Kontakt
Hvis du har spørgsmål om Podcastprisen, kan du kontakte Søren Brunsgaard, formand Center for Podcasting på 42761317 eller kontakt@centerforpodcasting.dk.
Har du spørgsmål om Podcast, kan du kontakte festivalleder, Stine Hammer fra Woody Entertainment på 26174920 eller stine@woody.dk.
Én gang om måneden tager Astropod månedens tilsvarende stjernetegn op til grundig, underholdende og konstruktiv undersøgelse. De to værter afliver myter om astrologi, og giver råd til, hvordan man kan indgå i en kærlighedsrelation til det pågældende tegn, og generelle anbefalinger til, hvordan man kommer bedst igennem hvert stjernetegns sæson. Desuden indgår en fast, astrologisk brevkasse, hvor værterne svarer på spørgsmål fra lytterne.
Store Scener er en podcastserie, der handler om de største øjeblikke i scenekunsten. Serien er en introduktion til udvalgte forestillinger på Det Kongelige Teater i sæsonen 2018/19. Hvert afsnit tager udgangspunkt i én bestemt forestilling, og i afsnittet fortæller en af de medvirkende (enten en instruktør eller skuespiller) om den scene, han/hun synes, er den største i forestillingen.
Podcasten Fars Dreng, tager fat i de udfordringer man har som teenager og som forælder og hvor man godt kunne bruge et godt råd i begge lejre. Det er samtaler om livets store og små spørgsmål mellem en Far der gider at lytte og en søn der ikke helt har afskrevet sin far som et fortidslevn.
A Seat At The Table er stedet, hvor vi uden filter lufter vores tanker, refleksioner og følelser om stort set alt mellem himmel og jord, der handler om at være en minoritet med afrikanske rødder i dagens Danmark. Uhørte sandheder kommer på bordet, fordomme bliver gjort til skamme og vi udfordrer også hinanden på vores holdninger til mænd, hår, politiske overbevisninger og meget andet. (Alt sammen tilsat lidt dansk sarkasme og afrikansk temperament.)
Radionauterne er et inkluderende lærings- og underholdningsprogram, der giver alle børn mulighed for at engagere sig i naturvidenskabelige spørgsmål på en sjov og anderledes måde. Radionauterne er inkluderende i mere en én forstand. Først og fremmest fordi børnene er medskabere af podcasten, ved at det er deres spørgsmål og undren, der danner grundlag for alt lige fra emnevalg over interviewguide til opbygning af selve afsnittet.
‘Det Ekstraordinære’ er en kollaboration mellem forfatter, fortæller og podcastproducent Sigurd Hartkorn Plaetner og kulturlaboratoriet Prxjects by Mercedes-Benz. Samarbejdet er en relevant kandidat i kategorien ‘årets samarbejde’: Sammen har Sigurd Hartkorn Plaetner og Prxjects formået at lave en serie med stor eksistentiel tyngde.
Med Kloden I Kurven er en podcast om den forskel den enkelte forbruger kan gøre med sin indkøbskurv. I perioden marts 2018 til april 2019 er der udkommet to sæsoner af podcasten med to forskellige udtryk. Den første tager udgangspunkt i Nadia Gattas eget liv og undren over fx hvorfor økologiske bananer er pakket ind i plastik. Den anden er fokuseret omkring plastik-problematikken, og har Vigga Svensson som vært og et panel af eksperter som deltagere.
Jacobs slum er en podcast, der er opstået i samarbejde mellem Netudgaven og BYLYD. Jacobs slum kombinerer grundig historisk research og velskrevet historiefortælling med et levende og eksperimenterende lydbillede, der blander historieformidling, interviews, klassisk musik, optagelser fra New York og reallyde. De gamle historiske kilder og Jacob A. Riis' fortælling får helt nyt liv med Jacobs slum, som andre medier end lyden ikke ville kunne.
Vores podcastserie om GDPR, produceret i et tæt samarbejde med Datatilsynet, fortjener at vinde fordi, at podcasten gennem et veltilrettelagt og gennemtænkt format fuldender podcastens allerhelligste mål; nemlig at undervise, underholde og oplyse erhvervsdrivende landet over om det meget tunge, juridiske emne, persondataforordningen (GDPR). Podcasten forsøger, med fortællergreb og inspiration fra Third Ear, at gøre emnet interessant nok til at travle webshopejere frivilligt gider at lytte til.
Overgangsalderen er tabu. Men hvorfor egentlig? ’Det er bare en overgang’ er en podcastserie, hvor Line Baun Danielsen, som selv mærker overgangsalderen på egen krop, dykker ned i emnet. Det skal handle om angsten for at blive ’gammel’, hvad der rent biologisk sker med kroppen og om identitet. For hvem er vi kvinder, når vi ikke længere er frugtbare gudinder med faste bryster og stram hud? Line taler både med eksperter på området og med tre kvinder, som deler hver deres personlige historie.
I 1991 blev der begået 73 mord i Danmark. I Danmark finder vi næsten altid ud af, hvem der slår hinanden ihjel og hvorfor, men 3 af de 73 mord er stadigvæk uopklarede. Der var også en sag, hvor politiet ikke kunne fastslå, hvordan personen døde. Jesper Helge Hansen blev 27 år gammel. Han blev fundet i en vaskekælder i udkanten af Svendborg med kraniebrud og brud på brystkassen. Han efterlod sig en halvtom lejlighed, en masse spørgsmål og en fireårig søn.
Karoline blev isoleret på en lille ø i Storebælt, Sprogø. Det er en ø, du sikkert kender, du kan ikke undgå at se den, når du kører over broen. En læge ved navn Christian Keller fik indrettet øen til en anstalt for dem, et han kaldte ‘moralsk åndssvage kvinder’. Karoline var en af disse kvinder - en afviger. Karoline var også en af dem, der var med i et andet forsøg, et forsøg, som Danmark var foregangsland for, nemlig tvangssterilisation af åndssvage.
I Worms Skat går ikke-lineær fortælling, skuespil, lyddesign, musik og research op i en højere enhed, i denne sære, historiske true-crime-doku-serie. Den afspejler virkelig hvad podcast-mediet kan, når lyd og fortællekunst går hånd i hånd. Og så er den bare sindssygt fængende. Måske er hovedplottet slet ikke det mest spændende i den historie?
Jorden har fem gange været ramt af masseuddøen blandt arter. For 65 millioner år siden kolliderede en asteroide med jordkloden, og op imod 75 procent af alt dyre- og planteliv forsvandt, heriblandt datidens herskere dinosaurerne. Dette var 'den femte store masseuddøen'. Nu sker det igen! Jordens arter uddør i et hastigt tempo. Denne gang er det dog hverken supervulkaner, ekstreme istider eller asteroidenedslag, der står bag, men derimod nutidens herskere, menneskearten Homo sapiens.
Drømmenes Kaptajn - en serie på 5 episoder sendt på P1 i 2018. Serien handler om Troels Kløvedal, men også om de sidste 40 års danmarkshistorie, og den undersøger hvorfor vi som mennesker har brug for at have eventyrlige rollemodeller og drømme, som viser os at livet kan være mere end hverdagens trommerum. Serien former sig som en samtale på tværs af tid og rum mellem Susanna Sommer (barn af parcelhusgenerationen og 60ernes nye middelklasse) og Troels Kløvedal (ungdomsoprørets eventyrer)
Mei Bao blev en del af The Lake Radio for to år siden, men havde ikke noget radioerfaring. Nu er hun ubetinget det stærkeste kort som vi har med en musikalsk klippeteknik, et øre for kunstnernes stærke historie og hendes ufatteligt rare og personlige speak. Hun har for Lake lavet to serier, som er værd at fremhæve. "Musikken udefra", som er en serie i seks dele, der dykker ned i den musik, der kommer "udefra", dvs. fra de ikke-vestlige dele af verden.
Mikkel Emil Lützens podcast "Verdens Mærkeligste Opfindelser" er original, modig og selvudstillende. Der findes ikke en lignende podcast derude.
Astropod formår at formidle fængende, originalt og uformelt om astrologi og spiritualitet - et område, der virker til at optage et stigende antal danskere og ditto danske podcastlyttere. Astropod er en ny, spændende stemme på den danske podcastscene, og gør sig især positivt bemærket på grund af sine to værter, Amalie Bendixen og Marianne Gellert. Med deres gode synergi, smittende formidlingsglæde og behagelige væsen er de fænomenalt selskab og er gode til at balancere humor og alvor og tyngde.
Sigurd Hartkorn Plaetner har med serien ’Det Ekstraordinære’ rejst verden rundt og insisteret på at fortælle de historier, der fortæller os noget om at være mennesker – og så gør han det med et stramt fortællermæssigt greb, der gør historierne relevante og medrivende. Han beskæftiger sig med krig, sorg, tilgivelse og kærlighed, men trods de komplekse begreber, formår han at gøre det nært, relevant og særdeles begribeligt.
Som klipper og lyddesigner på podcastserien Den nye stil - historien om dansk rap fra P3, har Sandra Mia Susgaard stået for at tage afgørende dramaturgiske valg, fremkalde scenerne fra de medvirkendes anekdoter og med lyd, arkivklip og musik skabe spænding, store følelser og forløsende øjeblikke. Hun skaber film på radio og er et helt uset stort naturtalent. Da serien udkom i foråret 2018 havde hun kun lavet én radioproduktion før: DR-podcasten Sagnfolket.